StylMejker Logo

ÚVOD Purple-arrow-left ŠTÝLOVINY Purple-arrow-left Tlmené leto nie je vôbec nevýrazný farebný typ

Tlmené leto nie je vôbec nevýrazný farebný typ

10. Jul | Kategórie: Farebná typológia, vhodné farby

Ste svetlé alebo tlmené leto? NEVIETE? Ale jedno to nie je. Každé má svoje vlastné zákonitosti, vďaka ktorým sa môžete obliecť vynikajúco alebo naopak cítiť sa nevýrazne. Minule sme si povedali čo robiť, ak ste svetlé leto. Dnes vám priblížim to tlmené, aby ste sa vedeli presnejšie zorientovať v užitočnom svete farebnej typológie.

 

Čím je charakteristické tlmené leto

 

Ak ste tlmené leto, aj vaša pleť je tlmená, matná, s neutrálnym, odtieňom. Obočie a riasy sú zvyčajne plavé alebo stredne tmavé a oči mávajú šedú, modro-šedú, zelenú alebo orieškovú farbu. Vlasy mávajú rôzne odtiene od popolavej blond až po stredne tmavú.

 

Aby som to zhrnula, od farebného typu svetlé leto sa líši hlavne neutrálnym odtieňom pleti a tým, že obočie aj vlasy môžu ísť aj do tmavších farieb ako je blond.

farebná typológia, farebný typ tlmené leto

Jemnosť a zase jemnosť

 

Kým pre farebný typ svetlé leto je vo farbách špecifická hlavne svetlosť, tlmené leto má na prvom mieste jemnosť. Keď sa budete držať jemných studených farieb, tieto dokonale podporia vašu prirodzenú krásu, pleť a prekryjú prípadné nedostatky. 

farebná typológia, farebný typ tlmené leto

Vyhnite sa príliš svetlým a výrazne žiarivým/neónovým farbám. Neodporúčam vám nosiť ani teplé farebné odtiene, jesenné, zemité farby a tomuto farebnému typu nesvedčí ani žlté zlato, vhodnejšie sú strieborné šperky alebo biele zlato.

 

Pri kombinácii farieb nevytvárajte extrémy. Napríklad, kombinácia, svetlá farba s tmavou môže na vás pôsobiť rušivo.

Keď chcete vyniknúť, zamerajte sa na kombinácie tón v tóne, prípadne stredne tmavá farba s tlmenou farbou.

 

Zabudnite na čiernu

 

Ani pre tento typ sa čierna farba nehodí.  Môže spôsobiť strohý, prísny dojem a pôsobiť na vás príliš tvrdo. Ak sa nedá inak (napríklad prísny dress code v práci nepustí), tak ju zjemnite blúzkou, doplnkom, či šatkou vo vhodnej farbe k vášmu typu pleti.

Vaša nová čierna je tmavomodrá alebo sivá.

farebna typologia

Buďte ako Carrie 

 

Kto by nepoznal Carrie Bradshaw zo Sexu v meste, že? Ona celkom zapadá do typu tlmené leto a ak si pozornejšie všimnete outfity použité v seriály, zistíte, že aj keď má oblečené jemné, tlmené farby, je vždy oslnivo príťažlivá.  

 

Samozrejme, Carrie nám vyzerá dobre v každej farbe, aj čiernej, pretože ide o film a tony použitého make-upu robia s okom kamery úplné zázraky. My však väčšinou nemáme za chrbtom profesionálneho vizážistu, ktorý nás každé ráno doladí do potrebného typu podľa toho, čo máme na sebe.

 

Pre našu predstavu tlmeného studeného leta, je však postava Carrie ako stvorená. Je krásnym príkladom toho, že ak sú vám určené tlmené farby,  neznamená to, že v nich budete vyzerať nevýrazne.

 

Ako na nákupy

 

A teraz sa poďme pozrieť na to, ako vyzerá také nakupovanie podľa farieb v praxi. Nakupovaním vraj strávime minimálne 6 celých dní v roku, čo je plných 144 hodín čistého času, bez prestávky.

 

Osobne si myslím, že je to aj viac. A keby to bol aspoň vždy užitočne strávený čas. Nie vždy to je tak. Možno to poznáte, s nákupom nie ste spokojné, a tak sa vraciate pre ďalšie a ďalšie veci. 

 

A potom máte ten slávne-neslávny pocit: "Mám plnú skriňu a aj tak nemám čo na seba."

 

Prečo je to tak? Pretože ak si aj myslíme, že máme jasno, ktoré farby sa nám hodia, medzi preplnenými regálmi začneme často váhať a pochybovať.

 

Predstavy o tom, čo nám svedčí, sa rýchlo menia podľa toho, koľko vizuálnych podnetov dostaneme – a tých je v každom obchode až nad hlavu. Často potom stane, že siahnete po farbe, ktorá sa síce zdá vhodná, ale v skutočnosti nie je.

nákupy so stylistom

Vynikajúcim pomocníkom pri nakupovaní je preto vzorkovník vašich farieb, ktoré sa k vášmu farebnému typu hodia. Už pri vchode do obchodu by ste sa mali naladiť na hľadanie tých správnych farieb pre vás a v prípade potreby ho vytiahnuť z kabelky. 

 

Odovzdanie paletky farieb klientke je záverečným momentom farebnej typológie. Celý proces je nesmierne užitočným spoznávaním, ako má žena vnímať pôsobenie farieb na detailoch svojej tváre, aby sa jej už nikdy nestalo, že bude medzi záplavou farieb v regáloch stratená. Práve naopak, aby si vedela vybrať vhodné farby pre seba a svoj štýl. 

 

Verím, že som vám opäť rozšírila nekonečné možnosti na ceste za vašou krásou a spokojnosťou. Ak chcete vykročiť do ďalších dní s farbami, ktoré podporia vašu prirodzenú krásu, rada vás budem sprevádzať. Rezervujte si vašu farebnú typológiu ešte dnes.