StylMejker Logo

ÚVOD Purple-arrow-left ŠTÝLOVINY Purple-arrow-left 3 mýty o farebnej typológii

3 mýty o farebnej typológii

04. Feb | Kategórie: Farebná typológia, vhodné farby

     1.  Farebná typológia je obmedzujúca

 Opak je pravdou. Keď sa naučíš ako farby fungujú, ako ich kombinovať a aké farby  s tebou ladia, ušetrí  ti to veľa času a námahy pri nakupovaní a výbere oblečenia. Vôbec to neznamená, že sa budeš musieť vzdať svojich obľúbených farieb. Práve naopak. Budeš mať jasno v tom, ako  si vyberať farby.

Predstav si, že zrazu vidíš v obchodoch  oblečenie, ktoré si obľúbiš, cítiš sa v ňom skvelo, ladí s tebou , rada ho nosíš a neleží ti v skrini. Odchádzaš z obchodu vysmiata a spokojná. Farebná typológia je prvým krokom k dosiahnutiu tohto stavu .

     2.   Čierna je univerzálna farba pristane každému

Omyl. Čierna sa hodí  tmavým alebo kontrastným typom. Keď to veľmi zjednoduším,  znamená to, že čierna farba bude s tebou ladiť, ak máš tmavšiu farbu pokožky, tmavé vlasy alebo výrazne črty v tvári. 

Pre ostatné typy (spolu ich je 12) je čierna farba  príliš tvrdá.  Ubíja tvoju prirodzenú krásu,  zvýrazňuje kruhy pod očami, vrásky a  nedokonalosti na pleti. Nepôsobí harmonicky. V tomto prípade odporúčam čiernu nahradiť inými neutrálnymi farbami - sivou, hnedou alebo tmavomodrou. Keď už máš v šatníku čiernu, daj si k nej šatku alebo iný doplnok v tvojich farbách. Tvoja tvár a pleť bude pôsobiť sviežejšie.

     3.    Farebný typ sa dá určiť z fotiek alebo on-line testom

To by som si veľmi zjednodušila život, keby som všetkým povedala, že pošli  mi fotku a ja ti určím farebný typ. Život by som zjednodušila sebe, ale skomplikovala ho tebe. Prečo? Lebo takéto určenie farebného typu je nepresné, skreslené a veľmi všeobecné. Nezohľadňuje tvoju individualitu a nenaučíš sa pri ňom ako farby fungujú. Nestačí len vedieť, aký si typ. Oveľa dôležitejšie je, aby si  pochopila, ako farby fungujú a sama sa naučila rozoznať a vidieť, ktoré farby s tebou ladia. Keď sa to naučíš, je to prvý krok, ktorý vedie k tomu, aby dokonale vynikla tvoja prirodzená krása. Rada ťa naučím, ako nato.

 

Autor: Marcelka Špalková, Publikované: 4. 2. 2015