StylMejker Logo

ÚVOD Purple-arrow-left ŠTÝLOVINY Purple-arrow-left Šatka – magická pomôcka pre postavu aj pleť

Šatka – magická pomôcka pre postavu aj pleť

04. Oct | Kategórie: O vhodných strihoch oblečenia

Ako zo svojho vzhľadu vyťažiť maximum použitím jedinej veci? Využite čarovnú silu šatky na to, aby pomohla nielen vašej postave, ale aj vašej pleti.

Základom pre získanie dokonalej kombinácie dobrej postavy a žiarivej tváre, je použiť správnu farbu a efektný, ale hlavne vašej postave lahodiaci štýl nosenia. Po prečítaní tohto článku by ste mali aj vy vedieť ako na to laugh

Šatka a postava

Šatka ovplyvňuje a tvaruje hlavne hornú polovicu tela a ak jej potenciál využijete, vytvorí so zvyškom súmernú postavu. A tak môže opticky odstrániť vaše nedostatky a vyzdvihnúť prednosti:

Plochý dekolt a širšie boky. Zvoľte veľkú štvorcovú šatku, preložte ju na polovicu a pokojne ju aj viackrát omotajte okolo krku. Riasením vytvoríte žiadúci objem a vaša postava bude napriek menšiemu poprsiu a silnejším bokom pôsobiť harmonicky.

Ako nosiť šatku, typ od osobnej stylistky

Objemnejší dekolt. Nechajte ho vyniknúť, nespútavajte ho. Zvoľte úzky, voľne prevesený šál. Aj veľké štvorcové šatky poskladajte do tvaru šálu. Ak predsa len túžite šatku uviazať, zvoľte voľný uzol, nie viazanie ku krku. Rovnako postupujte, ak vám príroda nadelila kratší krk.

Šatka a pleť

Na šatke je úžasné, že celému vášmu outfitu dodá iskru, ktorá sa prenesie aj na vás. Vie podčiarknuť vašu osobnosť a prirodzenú krásu. Aby však túto úlohu naozaj plnila, je dôležité, aby bola vo farbách, ktoré svedčia  vašej pleti. Tým, že je k tvári najbližšie, treba dbať na to, aby jej farby vašu pleť rozžiarili, nechali vyniknúť oči a podporili jej zdravý, svieži vzhľad.

Často som sa stretla s tým, že moje klientky si šatky vyberali vo farbách, ktoré sa im páčia. Ani im nenapadlo uvažovať nad tým, či tie farby aj skutočne harmonizujú s ich pleťou. Preto kým sa vrhnete na výber farieb, ujasnite si základnú veci, ktorú musíte vedieť – svedčia vám teplé alebo studené odtiene farieb?

Príklad teplých odtieňov: marhuľová, broskyňová, lososová, korálovo červená, oranžová, olivovo-zelená, petrolejová...

Príklady pre studené odtiene: fialová, modrošedá, mätová, vínová, ružová, ...

Farebné odtiene k pleti, farebný typ, farebná typológia

A ako presne zistíte, či ste typ pre teplé alebo studené odtiene? Odosobnite sa od toho, či sa vám farba šatky páči alebo nie (samozrejme ak nejakú farbu nemôžete ani cítiť, vôbec ju neriešte). Všímajte si ako sa pri týchto farbách správa vaša pleť. Vyzerá sviežo, mladistvo, vyniknú vaše pery aj oči a vrásky takmer nevidieť? Alebo pôsobí mdlo, bledo, oči akoby stratili lesk a všetky vrásky sa prehĺbili? Niektoré ženy, napriek tomu, že sa na seba pozorne dívajú v zrkadle, nevedia objektívne tieto zmeny zhodnotiť. Preto je lepšie, ak požiadate o radu spoľahlivú kamarátku, prípadne môže ako pomôcka poslúžiť kvalitný fotoaparát – odfoťte sa s jednotlivými šatkami. Fotka niekedy odkryje aj to, čo našim nedokonalým zrakom nezachytíme a drvivá väčšina ľudí sa na fotke vníma inak ako v zrkadle.

Samozrejme, ani s tými farbami to nie je až také „tabuľkovo“ jasné. Okrem farby si musíte vedieť vybrať jej správny odtieň, zvoliť si či má byť skôr tmavšia alebo svetlejšia a či vyniknete lepšie v kontrastných alebo tlmených farbách. Farebná typológia je veru úplná veda a ak zistíte, že dlho tápete a stále neviete, čo je pre vás najlepšie, radšej si nechajte poradiť od odborníkov.

Ešte jeden malý tip na záver: Ak ste absolvovali farebnú typológiu a zistili ste, že máte v šatníku pár vecí, ktoré sa vám farebne nehodia, šatka v tej správnej farbe tento problém vyrieši. Tým, že je najbližšie k tvári, neutralizuje pôvodnú farbu oblečenia, ktorému okrem nevhodnej farby nič nechýba. Takže – nemusíte sa týchto vecí vzdávať, stačí ich len skombinovať s tou správnou šatkou.