StylMejker Logo

ÚVOD Purple-arrow-left ŠTÝLOVINY Purple-arrow-left Najlepší spôsob ako prísť na to, čo skutočne potrebujeme, je zbaviť sa toho, čo nepotrebujeme

Najlepší spôsob ako prísť na to, čo skutočne potrebujeme, je zbaviť sa toho, čo nepotrebujeme

22. Jun | Kategórie: Zážitky klientov

Tento týždeň sme sa s kolegyňami rozprávali o letnom šatníku. A priznanie jednej z nich ma prinútilo sa pozastaviť. Má na leto 50 párov topánok. Päťdesiat! Pýtam sa prečo, keď má len jeden pár nôh?! A leto ma dokopy asi 90 dní. Na otázku koľké z nich si v lete naozaj obuje, odpovedala rozpačitým úsmevom. Vedela na čo narážam. Je to šialenstvo. Naše staré mamy mali kedysi jedny kapce. Na celú zimu! Alebo aj na dve! :)

topánky na leto

Zdroj foto: polyvore.com

Konzum v dnešnej dobe

Doba je taká. Strávime pol dňa (zvyšok prespíme) naháňaním sa za niečím. Lovením toho najlepšieho. Chceme čo najviac za čo najmenej. Podľahli sme konzumu. Ako kultúra sme doslova prišli o rozum. S novou sezónou vždy príde nejaký nový módny trend. A zrazu ťa, milá fashionistka, čižmičky so strapcami a celý boho štýl omrzia. Chceš a musíš mať ten bledoružový nohavicový kostým. Nie je nič zlé na spotrebe. Problém je nekontrolovateľná spotreba. Honba za tým mať stále niečo nové. Pretože to niečo je to, „čo by si mala ako úspešná žena mať“.

boho štýl, boho style, ružový kostým

Zdroj foto: polyvore.com

Som minimalista

Som praktizujúci minimalista. Čo neznamená, že som sa zbavila všetkých svojich vecí a žijem v prázdnej chalupe. Môj šatník sa neskladá z piatich tričiek a dvojo nohavíc. To nie. Len som sa rozhodla prevziať kontrolu nad svojim životom. Prestať počúvať niekoho iného, čo by som mala robiť. Alebo čo by som mala vlastniť. Rozhodujem sa sama, čo chcem robiť a ako chcem žiť. Miesto vlastnenia vecí som sa rozhodla viac investovať do vzťahov, do seba, do zážitkov. Do toho, čo ma obohacuje a robí skutočne šťastnou.

Keď som prvýkrát pocítila potrebu vlastniť len to, čo skutočne potrebujem, nevedela som, kde začať. „Náhodou“ mi v tom čase prišla do cesty osobná stylistka Marcelka a začali sme v mojom šatníku. Ten príbeh poznáte. Odvtedy som darovala alebo vyhodila 60 % môjho šatníka. Keď som prvýkrát videla to množstvo prázdnych vešiakov vo svojej skrini, bolo to desivé. Ako však šiel čas, to prázdno ma začalo čoraz viac tešiť. Hlavne tie vešiaky sú dávno preč. Mám tam - ako ja vravím - „priestor“. :) Viac som si začala užívať to, čo v šatníku mám. Nosiť každý jeden kúsok. Začala som mať väčší prehľad a väčšiu kontrolu. Dopriala som si kvalitu. A zistila som, že fakt nepotrebujem tie cool tenisky, ktoré ma pol sveta. Lebo ich má Kim Kardashian.

 Minimalizmus v šatníku, radikálne upratovanie, kúzelné upratovanie

Radikálne upratovanie

Nemám patent na to ako správne žiť. Toto nemá byť kázanie. No možno v mojich slovách nájdete inšpiráciu. Existuje množstvo kníh o tom, ako si upratať. Najznámejšie je asi „učenie“ japonskej expertky Marie Kondo. Nesprávne upratovanie je vraj také, ktoré sa deje po troškách. Trvá večne a vlastne sa nikdy nekončí. Jeden deň sa pre upratovanie nadchnete. Vyhádžete jednu skriňu. Druhú. Zopár zásuviek. Na druhý deň sa pustíte do triedenia topánok. V polovici vám zavolá kamoška. Po hodine klebetenia s ňou prehodnotíte. Začnete pochybovať. Naozaj si niektoré z tých topánok už nikdy viac neobujem?! Len krôčik od toho, aby ste stratili motiváciu.

Kondo odporúča tvrdý reset. Len ten podľa nej zaručí okamžité výsledky s doslova liečivým účinkom. Podľa jej postupu najskôr vyhadzujete a potom ukladáte. No naspäť do skrine ide už len to, čo skutočne potrebujete. Kúpili ste si pred rokmi sukňu, ktorá vám v obchode v kabínke náramne sedela, no doma ste prišli na to, že sa vám vlastne vôbec nepáči?! Aj keď toto zistenie prišlo okamžite, nikdy ste sa nedostali k tomu, aby ste ju šli vrátiť. A tak vám smutná nikdy nenosená sukňa visí v skrini. Máte ju, lebo je vám ľúto, peňazí, ktoré ste za ňu dali. Darujte ju. Dobrej priateľke. Alebo človeku v núdzi. Rozlúčte sa s ňou. S ľahkosťou v srdci. Pretože vám nikdy nepristala a vy predsa nechcete nosiť také veci :)

Nakoniec je tu ešte vždy osobná stylistka Marcelka. Ktorá vám presne povie, čo vám pristane a čo vo svojej skrini potrebujete. 

Autor článku: Michaela Fuleková

 

Mohlo by vás zaujímať:

Parádiť sa prináša výhody! Spoznajte ich

Mýty o ženskej kráse. Preč s nimi!

7 módnych chýb, ktoré už nerobím – 1. časť